www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
EFSMA european federation of sports medicine associations
www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva

Societatea Romana de Medicina Sportiva



Home       • Contact       • Manifestări interne       • Revista      • Manifestări externe      • Informatii utile     • Sport
 


Arhiva

MOTIUNE ADOPTATA IN ADUNAREA GENERALA EXTRAORDINARA A
SOCIETATII ROMANE DE MEDICINA SPORTIVA


    Membrii Societatii Romane de Medicina Sportiva, intruniti azi 31.10.2006 in Adunarea Generala Extraordinara cu ocazia celei de-a 16-a Conferinte Nationale de Medicina Sportiva isi exprima consternarea fata de Ordinul Ministerului Sanatatii 1044/31.08.2006 de desfiintare a formarii in specialitatea Medicina Sportiva prin rezidentiat.

    Infiintata in 06.12.1949 printr-o Hotarare de Guvern, Medicina Sportiva din Romania a evoluat in pas sustinut alaturi de celelalte tari europene si cu mandrie se poate afirma ca se regaseste in performantele de exceptie ale sportivilor romani din ultimile decenii.

   Renuntarea la aceasta specialitate si la formarea de noi specialisti reprezinta o grea lovitura data singurei specialitati medicale profilactice a omului sanatos cat si sportului romanesc in conditiile in care decesele pe terenul de sport s-au inmultit amenintator. Prin Legea Educatiei Fizice si Sportului 69/2000 completata in 2004 si aprobata de Parlamentul Romaniei, Medicina Sportiva este nominalizata expres pentru sustinerea efortului si protejarea sanatatii sportivilor.

    Pe de alta parte in “Conventia internationala impotriva dopajului in sport”, adoptata de Adunarea Generala UNESCO in 19 octombrie 2005 la Paris si acceptata de Romania( (Decret prezidential 1119/25.09.2006) la articolul 6 se stipuleaza oligativitatea prezentei medicului sportiv in comisiile de eliberare a scutirilor pentru uz terapeutic ceea ce semnifica recunoasterea acestei specialitati de catre UNESCO.

     In acelasi timp semnalam faptul ca OMS si CIO recunosc Medicina Sportiva si au menbrii delegati in Comitetul Executiv FIMS.

   Consideram ca specialitatea noastra este armonizata prin curricula si formare, prin exercitarea profesiei reglementate, ceea ce permite libera circulatie, in acord cu directiva 36/2006, art.20 a Parlamentului European si Consiliului UE. Dealtfel numerosi medici sportivi romani lucreza oficial in tarile UE, atestatele de specialist medicina sportiva fiindu-le recunoscute chiar inaintea reglementarii mai sus mentionate. Acest argument cofirma odata in plus prestigiul de care se bucura medicina sportiva din Romania pe plan international.

   Luand in considerare implicatiile acestui ordin , pe plan national si mai ales international, emis fara consultarea forurilor de specialitate, a Agentiei Nationale pentru Sport si a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, ne permitem sa ne adresam Presedintelui tarii, Primului Ministru, ParlamentuluiRomaniei si Ministrului Sanatatii cu rugamintea de a-l reanaliza si a adopta cele mai bune masuri care sa vina in sprijinul sanatatii si performantei sportivilor romani dar si sperantei de viata sanatoasa a intregii populatii. Ar fi greu de inteles in acest moment in care miscarea si sportul sunt o realitate cotidiana, medicina sportiva singura specialitate medicala capabila sa fundamenteze din punct de vedere biologic exercitiul fizic si sportul ca factori sanogenetici sa-si piarda identitatea si sa se asimileze total in alta specialitate.



    Presedinte. de Onoare                                  Presedinte SROMS                                              Secretar SROMS
Acad. Prof.Dr.Ioan.Dragan                      Conf.univ.dr.Anca Ionescu                                           Dr. Ileana Barbu


 Last update: 7 noiembrie 2006




Realizator Web - Dr.Gabriel Panait Informatiile apartin S.Ro.M.S - persoana contact Dr.Mirela Vasilescu


Sectiunea Societatii Romane de Medicina Sportiva este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii



www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top